Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE PRVO U AUSTRALIJI

MVEP: Hrvati mogu glasovati na 109 biračkih mjesta diljem svijeta

Građani Karlovca izašli su na birališta
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
15.04.2024.
u 13:36

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kontinuitetu prati izborni proces u inozemstvu koji traje dva dana i započinje danas, 15. travnja u 23 h (po hrvatskom vremenu) kada se otvaraju prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra), a završava u četvrtak 18. travnja u 4 h (po hrvatskom vremenu) u Generalnom konzulatu u Los Angelesu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priprema i koordinira provođenje Izbora za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu te brine da hrvatski državljani u inozemstvu, bilo oni koji tamo žive ili oni koji se privremeno zateknu u inozemstvu na dan izbora, mogu ostvariti svoje biračko pravo, navodi se u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

"Odmah po raspisivanju Izbora u MVEP-u je osnovano Povjerenstvo za pripremu i koordinaciju Izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koje koordinira provedbu Izbora između Državnog izbornog povjerenstva RH i diplomatskih misija i konzularnih ureda RH (DM/KU).

Hrvatski državljani u inozemstvu će svoje biračko pravo moći ostvariti u 65 DM/KU RH u svijetu, odnosno na 109 biračkih mjesta.

MVEP je prema procjenama i zahtjevima DM/KU distribuirao 291 000 listića za glasanje koji su u najkraćem roku dostavljeni na destinacije i raspoređeni po biračkim mjestima.

U okviru priprema Izbora u DM/KU provedeni su postupci prethodne i aktivne registracije birača, čime su ostvareni uvjeti za uredno odvijanje izbora u inozemstvu. Ovisno o prijavljenom prebivalištu hrvatski državljani u inozemstvu imaju mogućnost glasati kao i u RH, za  deset izbornih jedinica i dodatno za XI. izbornu jedinicu, kao i za manjinske liste.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u kontinuitetu prati izborni proces u inozemstvu koji traje dva dana i započinje danas, 15. travnja u 23 h (po hrvatskom vremenu) kada se otvaraju prva biračka mjesta u Australiji (Sydney, Melbourne, Canberra), a završava u četvrtak 18. travnja u 4 h (po hrvatskom vremenu) u Generalnom konzulatu u Los Angelesu, nakon čega će koordinirati povratak izbornog materijala i njihovu dostavu u Državno izborno povjerenstvo", navodi se u priopćenju.

VIDEO Plenković grubo vrijeđao DP i Most pred 200 HDZ-ovaca, oni ga snimili i pustili u medije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije