Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ NEMA VEĆINE

Radić ponovio stav DP-a: Ne idemo sa SDSS-om i Možemo, ne bojimo se novih izbora

Zagreb: Članovi Domovinskog pokreta dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
29.04.2024.
u 17:17

Pregovarači Domovinskog pokreta razgovarali su u prijepodnevnim satima s SDP-om, a od 19 sati očekuje se nastavak razgovora s HDZ-om, koji je sa 61 osvojenim mandatom na izborima najbliže sastavljanju većine. Također, DP u 16 sati ima Predsjedništvo stranke.

Tijekom sastanka Predsjedništva Domovinskog pokreta pred novinare je ovog ponedjeljka stao zamjenik predsjednika Mario Radić pa objasnio kako teku pregovori proteklih dana. Dok HDZ ponavlja kako će ''većina biti uskoro sastavljena'' nakon održanih izbora, Radić nije htio iznositi previše detalja. 

- Nismo htjeli unositi nemire, ali smo imali sastanke sa svima. Predsjedništvo još traje, mi smo imali konzultacije po svim odborima i ponovili smo odluku i stav od prije dvije godine. Potvrdili smo još jednom odluku da ne možemo biti dijelom većine u kojoj je SDSS i Možemo, i tu nitko ne priča o nacionalnim manjinama. Naš je stav principijelan. Pupovac je jučer rekao jednu konstataciju koja me zapanjila - rekao je da je SDSS politički segregiran. Kakva je to nova kovanica? Uopće to ne razumijem, hoće li onda ostale stranke koje nisu dijelom vlasti govoriti da segregiramo? To je neprimjereno - poručio je.

 

Kazao je još jednom kako dogovora o ministarstvima nije bilo, dodajući kako se odluke Predsjedništva moraju poštivati. Poručio je kako se DP ne boji novih izbora.

- Hoće li biti većine ili neće, o tom potom. Zahvaljujem se Grbinu jer detalji sa sastanka ne izlaze i mislim da je to korektan stav njihovog pregovaračkog tima - poručio je. Govorio je i o izbornom zakonu, smatrajući kako ''svi pričaju o tome, ali nitko to ne vidi''.

- DP je spreman na sve, od svojih principa i stavova ne odustajemo, to vam jamčimo. Neke izjave prošlih dana su nas zbunile. Pregovora o ministarstvima nije bilo jer većine nema - kazao je pa demantirao informaciju da je on predložio 15. rujan kao datum novih izbora. 

Da podsjetimo, pregovarači Domovinskog pokreta razgovarali su u prijepodnevnim satima s SDP-om, a od 19 sati očekuje se nastavak razgovora s HDZ-om, koji je sa 61 osvojenim mandatom na izborima najbliže sastavljanju većine. Također, DP u 16 sati ima Predsjedništvo stranke.

VEZANI ČLANCI:

Ranije danas medijima se obratio i šef SDP-a Peđa Grbin, koji je otkrio da je DP-ovcima predložio da zajedno idu u antihdzovski blok i da konstituiraju Sabora. Nakon toga prioritet bi im bio, kazao je Grbin, ukinuti tzv. "Lex AP" i zaustaviti da Ivan Turudić postane novi državni odvjetnik. Večernji list neslužbeno je doznao i da je Grbin predložio DP-u da 15. rujna idu na nove izbore, nakon što donesu navedene zakone, a iz stranke s kojima pregovaraju navodno su im rekli da će se javiti kroz nekoliko dana.

S druge strane, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak kako se nazire kraj pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja većine u Hrvatskom saboru, istaknuvši da će HDZ vrlo brzo sastaviti Vladu. "Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovarali smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevno smo u vezi i komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak koji će okupiti naše pregovaračke timove u cjelini i mislim da ćemo vrlo brzo ćemo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituiranje Sabora s predsjednikom Sabora, i nakon toga izglasanu Vladu", rekao je Anušić.

Komentara 37

NE
NervozniPoštar
18:02 29.04.2024.

Bilo bi dobro ponoviti izbore. Sad smo malo pametniji, sad kad smo vidili tko s kim, kako se ponašaju stranke u ovim okolnostima.

IZ
izrazlica
18:31 29.04.2024.

na novim izborima bi rezultati bili isti kao i na ovim .. stoga gospodo izvolite se dogovorit .. i zbog čega klub manjinaca mora iči u paketu, pa nemaju oni baš svi iste interese

GR
Groteska
18:55 29.04.2024.

Kakvi mudri političari! Odmah su sebe stavili u nemoguću poziciju jer ne odustaju od neprihvatljivih zahtjeva čije ispunjavanje onemogućuje formiranje većine. Pa zašto onda uopće pregovarate? Izjasnite se: mi želimo ponovno na izbore! Birači bi to više cijenili nego tvrdnje da nikog ne ucjenjujete, a zapravo, svi znamo da ucjenjujete i to vrlo prozirno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije