Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE PROBLEMA NEGO KORISTI

Kupili moćne lovce pa zaboravili simulatore za katapult, shvatili da nemaju sve potrebne certifikate, a ni dovoljno instruktora

FA-50
EXPA/PIXSELL
29.04.2024.
u 14:50

Osim što su prilikom kupovine FA-50 zaboravili kupiti i simulator za katapultiranje pilota, poljska strana prilikom zaključenja ugovora dogovorila je kupovina tri simulatora za uvježbavanje općeg letenja i još tri za specijaliziranu obuku, ali i ti simulatori će stići tek 2025. godine

Nemaju svi sreće s kupovinom rabljenih borbenih aviona. Poljska, koja se posljednjih godina ubrzano naoružava želeći postati vodeća europska vojna sila, kupila je još prije dvije godine 48 rabljenih južnokorejskih lovaca FA-50 za tri milijarde dolara, što se u tom trenutku smatralo velikim uspjehom, s obzirom na to da je u susjednoj Ukrajini bjesnio rat i da je poljska vojska hitno trebala novo oružje. Sada, međutim, Poljaci s južnokorejskim lovcima imaju više problema nego koristi, a od konca prošle godine pa sve do početka travnja, kako pišu poljski mediji, ti su avioni čak morali biti prizemljeni zahvaljujući nevjerojatnim i teško shvatljivim greškama koje su vjerojatno rezultat brzopletog sklapanja posla i nedovoljne koordinacije s poljskom vojskom prilikom kupovine zrakoplova.

Poljski portal Onet piše da je poljska strana u žurbi čak zaboravila naručiti simulator za katapultiranje pilota, a južnokorejski lovci morali su biti prizemljeni zbog nedostatka poljskog i europskog certifikata za pirotehniku koja se nalazi u sjedalima za izbacivanje, što je onda otvorilo i pitanje kako su uopće avioni FA-50 letjeli prije toga, s obzirom na to da ni tada nisu imali potrebne certifikate. Poljska strana ima problem i s nedovoljnim brojem pilota. Dosad je samo osam poljskih pilota prošlo obuku u Koreji, a još ih je 24 sada na obuci. Međutim, poljski piloti još ne mogu samostalno letjeti bez pomoći korejskih instruktora, kojih također nedostaje.

Prošle godine u Poljskoj su bila samo dva korejska instruktora, a sada je ostao samo jedan, budući da je drugi dao otkaz, a i onaj koji je ostao u međuvremenu je slomio ruku, što znači da je obuka morala biti prekinuta. I tu nije kraj problemima s osposobljavanjem poljskih pilota. Osim što su prilikom kupovine FA-50 zaboravili kupiti i simulator za katapultiranje pilota, poljska strana prilikom zaključenja ugovora dogovorila je kupovina tri simulatora za uvježbavanje općeg letenja i još tri za specijaliziranu obuku, ali i ti simulatori će stići tek 2025. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Iz redova vojske ovih se dana čuju prigovori da su avioni kupljeni na brzinu i bez konzultacija sa zračnim snagama, što vjerojatno objašnjava i probleme koje Poljaci sada imaju s rezervnim dijelovima i servisiranjem korejskih aviona. Naime, ugovorom iz 2022. osigurani su rezervni dijelovi samo za razdoblje od tri godine, a sada se postavlja pitanje što će biti nakon isteka tog roka. Osim toga, tek nakon kupovine Poljaci su shvatili da poljska vojska nema naoružanje za kupljene avione, s obzirom na to da je poljsko naoružanje nekompatibilno s FA-50. Zbog toga FA-50 Poljacima uglavnom služe samo za obuku, iako su kupljeni kao borbeni zrakoplovi.

Kupovina južnokorejskih aviona u rujnu 2022. predstavljena je kao veliki uspjeh tadašnjeg poljskog ministra obrane Mariusza Blaszczaka i vlade stranke Pravo i pravda (PiS), s obzirom na to da se radilo o relativno kvalitetnim aparatima, koji su usto bili jeftini i skoro odmah dostupni. Očito je da su tadašnje vlasti željele brze rezultate uoči skorih izbora, a sada se pokazuje da, pogotovo kada je o takvim nabavkama riječ, nije dobro previše žuriti.

GALERIJA Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

FA-50
1/29
Ključne riječi

Komentara 18

BZ
bzsystem
15:37 29.04.2024.

...kakva pirotehnika.......valjda piropatrone za izbacivanje sjedala, osim oga FA-50 nije lovac već laki trenažni zrakoplov kojemu su dodane borbene sposobnosti.....

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:14 29.04.2024.

I mi smo skoro od Izraela kupili rabljene avione 35 godina stare. To je kad avione kupuje ministar koji je već unaprijed osnovao svoju privatnu firmu za održavanje takvih aviona. Ali to je ne-tema. I pojela maca. U mandatu AP i stranke pobjednice. Svi su bili za. Jedino piloti nisu bili za.

Avatar CUBE
CUBE
13:32 29.04.2024.

Šta nisu kupili od druge Koreje, njihovi projektili redovito polete al u prvoj uvali odmah slete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije