Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLIJEIZBORNA SLAGALICA

Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom: 'Moj je dojam da razgovori nisu vođeni pro forma'

Zagreb: Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.04.2024.
u 14:24

SDP je u ponedjeljak održao drugi krug razgovora s predstavnicima Domovinskog pokreta, nakon čega je izjavu dao šef te stranke Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u 14 sati dao je izjavu za medije. Uvodno je kazao koje su dvije stvari prioritet za njegovu stranku. "Dvije su stvari koje moramo napraviti. Jedna je smjena Turudića, a to se mora napraviti što prije. Ne smijemo dopustiti da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a. Smatramo da se borba protiv kriminala ne može voditi s takvom osobom. Druga stvar koju smo ponovili jest pitanje Lex AP-a. Kada napravimo te dvije stvari, možemo govoriti i o drugima", počeo je Grbin.

Potvrdio je da je imao sastanak s DP-om. "U ovom trenutku odluka što i kako dalje na Domovinskom je pokretu. Naša je pozicija jasna. Svaka politička opcija davat će izjave o svojim pozicijama, ja neću govoriti uime drugih. Svatko zna što je naš prijedlog", rekao je. "Sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora, za što smo mi u SDP-u spremni", dodao je.

Rekao je da ništa od onoga što je na stolu, o čemu se razgovaralo, nije neprihvatljivo ni jednoj strani, ni SDP-u ni Domovinskom pokretu. "Svaka će strana morati donijeti odluku o tome hoće li u tome smjeru krenuti. Mi u SDP-u odluku smo donijeli. Znamo da je konstituiranje Sabora prioritet", poručio je. "Mi smo vrlo jasno govorili o tome što, u krajnjoj liniji, već i danima predstavljamo pred javnošću. Ništa od onoga što smo iznijeli nije tajno. Naš stav je jasan", ponovio je Grbin, dodajući da je SDP-u prioritet smjena Turudića i ukidanje tzv. Lex AP-a.

Potvrdio je da o kadrovskim pitanjima nije razgovarao s Domovinskim pokretom. Dotaknuo se i mogućeg razgovora s manjinskim predstavnicima. "Što se tiče nacionalnih manjina, ali i ne samo njih nego stranaka poput HSLS-a ili HNS-a, nije mi realno razgovarati o tome da maknemo Lex AP ili Turudića, a onda razgovarati s onima koju su glasali za takve stvari. Imamo one koji su glasali za imenovanje Turudića i Lex AP i one koji su bili protiv toga", rekao je.

Koliko je realno da bi se DP mogao dogovoriti s SDP-om prije nego HDZ-om? "To pitanje morate postaviti njima. Moj je dojam da razgovori nisu bili vođeni pro forma, da sam u bilo kojem trenutku osjetio to, ne bih ni bio na ovom drugom sastanku", ocijenio je Grbin pregovore SDP-a s Domovinskim pokretom. "Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se mi s njima igrali. Borba protiv korupcije, borba za slobodu medija stvari su s kojima se nemam namjeru šaliti i zezati. Naša je ponuda konkretna. Rezultati, ako se ona prihvati, za Hrvatsku su dobri i svatko od onih tko je na određen način glasao prije dva mjeseca ima priliku ispraviti ono što se dogodilo voljom HDZ-a i onih koji su ih podržavali. Mi smo do 14. ožujka bili u opoziciji i nismo imali dovoljno mandata da spriječimo izbor Turudića i izglasavanje Lex AP-a, sada to imamo priliku popraviti", dodao je.

Nije isključio mogućnost da će se iznova sastati s DP-om, ali nije mogao ni reći kada bi do njega moglo doći. "Ja ne mogu niti hoću govoriti o drugim strankama. Naš stav je jasan", poručio je. Potvrdio je i da održava kontakte s drugim strankama. "Oni ne moraju nužno biti na razini sastanka, ali stalno održavamo kontakte."

Upitan je Grbin i kako bi u praksi izgledalo kada bi njegova opcija uspjela formirati Sabor. "Ustav je jasan, postoji trodioba vlasti. Zna se tko nosi koju vlast. Vlada Republike Hrvatske mora provoditi zakone koji su u Hrvatskoj na snazi. Ako smatra da u nekom zakonu koji donese Sabor ima nešto sporno, neka se obrate Ustavnom sudu. Vlada zakone koje Sabor donese mora poštovati i u praksi provoditi. To je osnova demokracije", rekao je Grbin.

Uskoro više...

VEZANI ČLANCI:

Da podsjetimo, SDP je u ponedjeljak održao drugi krug razgovora s predstavnicima Domovinskog pokreta. U 16 sati održava se sastanak Predsjedništva DP-a, a u 19 sati ih čeka nastavak pregovora s HDZ-om. Nakon prvog kruga pregovora održanih u srijedu sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om, Domovinski pokret izvijestio je da su razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja.

Neslužbeno doznajemo da je Peđa Grbin na sastanku DP-ovcima predložio da idu zajedno s njima u antihadezeovski blok, da konstituiraju Sabor i da donesu tri zakona. Čuje se da je riječ o ukidanju Lex AP-a, zaustavljanju Ivana Turudića da dođe na vrh DORH-a i o promjeni Izbornog zakona. Neslužbeno doznajemo i da je Grbin predložio da 15. rujna idu na nove izbore, nakon što donesu tri navedena zakona. Iz DP-a su im navodno rekli da će se javiti u sljedećih nekoliko dana.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Zagreb: Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
1/21
Ključne riječi

Komentara 24

Avatar ljutapica
ljutapica
14:19 29.04.2024.

Ta panika da se zaustavi Turudić i bolesna želja da se ugodi HND-u koji ništa hrvatsko u sebi nema je ljevičarenje na kvadrat. Što narod briga za lex AP?! I sumnjivo je da nikad ništa leftardsko nigdje nije "iscurilo" 🤔 Tko to ima šape na institucijama?! HDZ? Po do sad viđenom ne bi se reklo!!!

Avatar antikomunist1
antikomunist1
14:31 29.04.2024.

Mislim da se ne treba maknuti gospodina Turudića nego tebe Grbinu. Öisto zbog podizanja političke kulture i garanciju istine!

ED
edvardl
14:21 29.04.2024.

Jedini program bijednih i nesposobnih ljevičara je smijeniti Turudića??? Boje ga više od slučajnog prištavog! Doći će na red i ljevičarski lopovi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije