Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31° U TRAVNJU

Poznati znanstvenik o temperaturnim rekordima: 'Od travnja do listopada imamo razmazano ljeto'

Dubrovnik: Popularna plaža Banje i dalje je puna kupača
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
16.04.2024.
u 09:44

Kad god maksimalna dnevna temperatura prijeđe 8 ili 10 stupnjeva iznad klimatološkog prosjeka kroz barem četiri ili pet dana, onda to zovemo toplinskim valom, upozorava Grisogono

Ovogodišnji ožujak bio je najtopliji u povijesti mjerenja temperatura, objavio je ranije zabrinjavajuće izvješće Copernicus, a bolje nije niti tijekom travnja. Neslužbeni podaci za Hrvatsku navode kako su i ovoga mjeseca zabilježeni rekordi s temperaturama i do 31,6°C. Desetomjesečni niz nastavlja se, prema kojem je svaki od njih najtopliji otkad postoje mjerenja, a velik utjecaj na to imaju emisije stakleničkih plinova te fenomen El Niño.

Riječ je o fenomenu karakterističnim za tropska područja, a očituje se kao anomalija u temperaturama u Tihom oceanu te utječe na vrijeme u cijelom svijetu. Da se ljeto pomaknulo na travanj, potvrdio je i atmosferski fizičar Branko Grisogono za N1.

– Kad u proljeće imamo toplinski val, to je ugodnije od toplinskog vala u srpnju. Ugodnije je kad s 15 ili 18 stupnjeva Celzijevih, što bi trebala biti maksimalna srednja temperatura za ovaj dio travnja, ode gore za 8 ili 10 stupnjeva. To je lakše izdržati, nego kad usred ljeta sa srednje maksimalne temperature od 30 stupnjeva odemo gore za 8 ili 10 stupnjeva. Organizam to teže podnosi, tijelo se tada uopće prirodno ne hladi. Zato nam je sada ovaj toplinski val bio ugodan – tvrdi. 

– Sada se toplinski valovi mogu definirati za sve sezone. Kad god maksimalna dnevna temperatura prijeđe 8 ili 10 stupnjeva iznad klimatološkog prosjeka kroz barem četiri ili pet dana, onda to zovemo toplinskim valom. Biljke i životinje posebno jako to osjećaju, dok mi kažemo “o baš je lijepo” i idemo se kupati u prvoj trećini travnja – dodaje znanstvenik. 

POVEZANI ČLANCI:

Može se reći da od travnja do listopada imamo “razmazano” ljeto s kraćim prodorima hladnog zraka i intenziviranim olujama kakvih nije bilo ranije, tvrdi Grisogono dodajući kako je najviše u riziku Arktik, a u Europi upravo Mediteran te samim time i Jadran.

>> VEČERNJI TV Vakula o toplinskom valu: 'Nije samo travanj iznimka, govorimo o globalnom zatopljenju'

Komentara 4

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
19:24 16.04.2024.

Kako je moguće da izvješće o prodanim stanovima u Zagrebu kasni 6 mjeseci, da statistika o odvojeno prikupljenoj plastici u EU kasni 3 godine, podaci o rođenima u Indiji kasne 10 godina, a mi već prvog travnja imamo podatak o najtoplijem ožujku u povijesti Zemlje?

HO
homofobic
01:33 17.04.2024.

Meteoroloski strucnjak baba Vanga!

BA
Barcelona85
10:39 16.04.2024.

Koji je smisao ove struke? Nema tehnologije koja moze prognozirati vrijeme dalje od tri dana te se sve svodi na princip pogadjanja. Ljudi koji zavrse ovaj smjer na PMF-u su potratili zivot uzalud. Jedan instrument ih zamjeni i pokaze sto ce biti danas sutra i prekosutra. Ostalo sve samo Bog zna. Ovo komentiranje nakon sto se nesto dogodi moze svako raditi i praviti se znanstvenikom. Pa vidite zadnjih par mjeseci bilo je jako toplo bla bla bla bla. Evo danas u Zg najavili 4 C za 11h, vani 19C.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije