Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADE I NEKE TVRTKE

Hoće li trgovački centri biti otvoreni na dan izbora: 'Neki će raditi kao inače, neki kao nedjeljom'

Ilustracija trgovačkog centra
Foto: FREEPIK
1/2
15.04.2024.
u 22:10

Iz Hrvatskih nezavisnih sindikata upozoravaju poslodavce da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a da oni koji će doista raditi taj dan moraju dobiti uvećanu plaću

Izborna srijeda za dio građana bit će slobodan dan, no ima i onih koji će raditi skraćeno ili kao da je običan radni dan. I dok su svi informirani o tome kako će raditi, mnogi i dalje ne znaju koliko će za to biti plaćeni. Trgovački centri na izbore će raditi kao svaku drugu srijedu.

No što se tiče malih trgovina, objašnjavaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, njihov će rad ovisiti od trgovca do trgovca. - Neki će raditi normalno kao svaki dan, a bit će trgovaca koji će imati režim nedjelje, znači radit će skraćeno, a po nekim saznanjima bit će trgovaca koji uopće neće raditi, kazao je za HRT predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir. - Za pretpostaviti je da će najviše biti onih koji će se držati režima nedjelje. Znači, radit će, omogućit će svojim djelatnicima da odu na glasanje i to će platiti kako zakon propisuje, dodao je Budimir.

Na izborni, neradni dan, radit će i neke tvrtke. Iz Plive objašnjavaju da bi obustavljanje proizvodnje uzrokovalo prevelike troškove, a postojala bi i mogućnost da neki pacijenti ne dobiju na vrijeme svoje lijekove. Na posao će, kažu, doći 15 posto zaposlenika koji su izravno vezani za proces proizvodnje, a koji inače rade u smjenama i na dane koji su neradni.

- Moramo shvatiti da mi imamo neke procese koji traju 7/24. Naprosto neki kemijski procesi, dok traju, traju. Morat će se raditi i mi ćemo platiti naše zaposlenike kako inače plaćamo za neradne dane, istaknuo je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan

VEZANI ČLANCI:

Iz Hrvatskih nezavisnih sindikata upozoravaju poslodavce da svaki radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a da oni koji će doista raditi taj dan moraju dobiti uvećanu plaću. - Mi znamo da imamo velik dio poštenih poslodavaca, koji će dostojno platiti i dati uvećanje plaće taj dan radnicima, koji budu radili, no iz iskustva znamo da isto tako u Hrvatskoj ima onih poslodavaca, koji će svaku situaciju iskoristiti, na neki način onako kako je najpovoljnije za njih, pa će možda dajući i jedan euro ili ne znam koliko više već i to protumačiti u skladu sa zakonom, a što je najgore to ni neće biti protivno propisima, naglasio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

FOTO Zalazak sunca u Osijeku večeras je nestvarno lijep, prizori su kao iz filma

Ilustracija trgovačkog centra
1/12

Komentara 1

Avatar gusjenica
gusjenica
22:34 15.04.2024.

Zamara nas se ovom temom. Pisat će lijepo na vratima : otvoreno ili zatvoreno. Tko zna uključiti računalo može i tamo pročitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije