Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Kalinić objasnio što možemo očekivati nakon napada Irana: 'Treći svjetski rat? Europa nije spremna'

Zagreb: Pavle Kalinić u studiju Večernjeg lista
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
16.04.2024.
u 12:50

Nakon napada Irana prošlog vikenda Izrael je najavio odmazdu. O tome kako bi se situacija mogla razvijati, govorio je Pavle Kalinić

Što možemo očekivati u sljedećem razdoblju, nakon što je Iran lansirao projektile na Izrael prošlog vikenda, a Izrael poručio kako će uzvratiti, komentirao je ovog utorka u studiju Večernji TV-a Pavle Kalinić, bivši zagrebački pročelnik i profesor na Veleučilištu studija sigurnosti. 

Emisiju je moderirala Mia Mitrović. 

Za početak, što mislite, je li napad Irana na Izrael bio primjeren ili pretjeran?

S obzirom na sve ono što je gađano i najavljivano, ali i koja je povijest tog napada - razaranje konzularnog ureda u Damasku, pa ubojstvo iranskog generala - ovaj odgovor je bila eskalacija da ne bude eskalacije. Gađana su okupirana područja, ono što je gađao i Hezbollah. Oni su gađali i okupirani dio Libanona za koji Izrael smatra da je njihov. Također, gađali su i još neke druge dijelove koji su okupirani, uključujući i Golansku visoravan. Koja je točno šteta na Golanskoj visoravni, to nije baš provjerljivo, ali s američke strane postoje određene informacije da su nastala znatna oštećenja na vojnoj infrastrukturi, a ta je ista Golanska visoravan okupirana je 1967. u ratu s Sirijom. Drugo, gađane su dvije vojne baze. Navodno je jedan od razloga, ako ne i glavni razlog za napad na te dvije baze bio to što su navodno odatle poletjeli zrakoplovi kojima je gađano konzularno predstavništvo u Damasku.

Upitno je i je li što palo na istočni Jeruzalem, u svakom slučaju Palestinci to također smatraju palestinskim dijelom koji je okupiran. To je dio Zapadne obale ili Judeje i Samarije, kako je zovu Židovi. Gađan je Negev, gdje je nuklearno postrojenje, izgleda da je to bio glavni cilj, ali naravno da to neće reći. Međutim, samim tim što je taj napad najavljen, omogućeno je da znatan dio tih letjelica koje su krenule prema Izraelu sruše i Amerikanci i Velika Britanija iznad Sirije i Jordana. Oni su objavili da je srušeno 99 posto. To trebaju zahvaliti Peresu, nekadašnjem predsjedniku Liberalne radničke stranke koja danas postoji samo u tragovima. On, inače, nije imao neki veliki vojni background. Bio je sindikalist, postao je predsjednik stranke pa onda dolazi na mjesto ministra obrane i potpisuje da se napravi ta čelična kupola. Prvo su smatrali da je to nepotrebno, ali se uspostavilo da je bilo itekako potrebno, pogotovo za Izrael koji ima dosta problema sa svojim susjedima, a za znatan dio tih problema i sami su uzrok.

POVEZANI ČLANCI:

Jedan visoki dužnosnik američke vojske ovih je dana rekao da je Iran namjerno poslao rakete koje neće napraviti preveliku štetu.

To sam i rekao, ali onaj kome ne odgovara u ovom trenutku da eskalacije nema jest Benjamin Netanyahu, najdugovječniji izraelski premijer. Zašto? Zato što cijela ova situacija njemu odgovara jer prije napada Hamasa na kibuce i okruženje oko Pojasa Gaze bile su velike demonstracije, Izraelci se bunili protiv toga što je Netanyahu izmjenama Ustava htio nadrediti Kneset Vrhovnom sudu kako bi spriječio da ga se osudi na korupciju. A kada je počeo napad, kružila je klasična zapadna priča da izraelske obavještajne službe nisu znale što se sprema. Znale su. To sam već rekao, prvi dan su znale. Nakon nekoliko dana iscurilo je da je čak i egipatska obavještajna služba poslala informacije u Izrael da se zna da Hamas priprema nešto veliko.

Važno je reći da se situacija dodatno komplicira zbog toga što su Sjedinjene Američke Države u predizbornoj kampanji. Bidenu ni u kom slučaju ne odgovara daljnja eskalacija. Iako, recimo, nastavak tog rata ide na ruku Trumpu, jer će Trump, ako pobijedi, sigurno učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi rat između Rusije i Ukrajine, a s druge strane dat će potpuno slobodne ruke Izraelu da radi što hoće. Međutim, Sjedinjene Američke Države zajedno s Izraelom teško mogu poraziti Iran kojemu u ovom trenutku ne odgovara da situacija eskalira. Zašto? Zato što je pitanje posjeduje li Iran nuklearno oružje i ima li prljave bombe. Možda ima zato što je pomogao Rusiji u ratu protiv Ukrajine i protiv Zapada uopće. Je li možda dobio od Rusa? Je li možda kupio nešto od Sjeverne Koreje ili Pakistana? To je vrlo, vrlo upitno. Međutim, što se tiče same obrane, Izrael nikad nije imao takvog protivnika, jer Iran je jako velik. Iran ima planinska područja u kojima su njihova nuklearna postrojenja pod zemljom, a koja je Izrael htio uništiti. 

Vratimo se na izraelsko-iranski sukob. Kakvu odmazdu od Izraela očekujete za ovo i smatrate li da Netanyahu ne može uvući Sjedinjene Američke Države u sukob?

To što je gađao konzulat, to  je bio pokušaj da uvuče Amerikance. Čak su rekli da neće u slučaju ofenzive Izraela biti s njima, a to su rekli i Britanci. Bilo kakav odgovor može eskalirati, ali Izrael se ne može sam nositi s tim ratom. Ono što je važno reći za Pax Americanu koja tone jest da su Amerikanci izgubili kontrolu nad svojim ključnim saveznicima u tom dijelu svijeta. Izgubili su kontrolu nad Turskom, izgubili su i Iran. To traje već godinama. Ni u kom slučaju taj rat ne odgovara Bidenu jer je u predizbornoj kampanji. Ako se rat rasplamsa, daleko su veće šanse da pobijedi Trump. Međutim, činjenica je da će se tamo situacija komplicirati, a jedino rješenje o kojem govorim već desetljećima jest dvodržavno rješenje. Znači da postoje dvije države, da Jeruzalem bude i jednima i drugima glavni grad, nadam se bez zida, kao što je bilo u Berlinu.

Što ovaj napad Irana znači u kontekstu sukoba u Gazi?

Palestina je sigurno pozdravila taj napad jer se ispostavilo da izraelska vojska nema baš neka jača naoružanja. Oni imaju rakete, one su pometene, možda tek postoje u tunelima. Gaza je područje tipa veličine Brača, zamislite da smo mi imali takva bombardiranja Knina nakon Oluje – Hrvatska bi danas bila rupa od 28 metara, kolike bi kratere napravili. Činjenica je da se najelitnija vojska Izraela nije baš proslavila u Gazi. 

>> FOTO Gaza je groblje djece: u 20 dana ubijeno 3542 dječaka i djevojčica

Zagreb: Pavle Kalinić u studiju Večernjeg lista
1/32

Može li se ovo pretvoriti u neki širi sukob?

Kad imate situaciju da se raspada Rimsko Carstvo, Pax Americana, sve je moguće. Ključni trenutak bio bi kad bi Kina odlučila preuzeti kontrolu nad Tajvanom, onda bi se taj krug zatvorio i trebalo bi vidjeti hoće li Amerikanci braniti Tajvance jednako kao i Ukrajince, do posljednjeg živog stanovnika. Cijela ova situacija može biti samo usporena zato što će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je u njihovoj moći da ostanu sila broj jedan, a ne mogu to ostati zato što Kina nezaustavljivo raste, a za Kinom se polako diže i Indija. Početak njihova odlaska na treće mjesto bio je onaj trenutak kad je nastupila glad za profitom pa su svoju industriju praktički prebacili u zemlje trećeg svijeta, uključujući i Kinu. A Kina je, osim što je to prihvatila, najkvalitetnije svoje ljude slala da studiraju na najboljim američkim sveučilištima. Neki su ostali tamo, ali neki su se vratili. Za razliku od Hrvatske, naši ljudi se školuju na stranim sveučilištima, onda ih otkantaju. 

Ovaj rat je pokazao da je Europa kolonija jer ne može odlučiti ništa. Nama kao Europljanima bilo bi najpotrebnije da rat između Ukrajine i Rusije prestane odmah i da Rusija i Ukrajina idu s Europskom unijom.  

Mnogo se ovih dana spominje treći svjetski rat. Svi svjetski mediji pišu o tome, što vi mislite?

Ne još. Europa nije spremna, a ona je najbolji primjer nesposobnosti. Što Njemačka ima? Pokazalo se s Ukrajinom da Njemačka nije održavana i da je neadekvatna. Zrakoplovstvo joj je šuplje. Jedina ozbiljna nacija koja se spremala zbog svoje geostrateške pozicije jest Poljska koja je između. Poljaci su četiri puta kroz povijest dijeljeni.

Sve ovisi o tome hoće li Rusi krenuti u ofenzivu. Ako Ukrajinu odsjeku od Crnog mora, ona je praktički mrtva i Rusi mogu krenuti na Pridnjestrovlje u Moldaviji, čime dolaze do granice Europske unije. A Europska unija je nesposobna. Nekada, dok sam radio u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, htio sam kupiti antidron zaštitu za velike sportske i kulturne događaje. Odbili su me i kupili su dvije puške. Hrvatska je prije dvije godine raspolagala s dvije puške za borbu protiv dronova, s tim da jedna nije radila. 

Komentara 64

BA
Barcelona85
13:07 16.04.2024.

Jel to onaj lik sta je htio kupiti tenk za Zagreb na racun poreznih obveznika? Tog covjeka se slusa sta ima za reci? Jos k tome desetljetni uhljeb bez odgovornosti i portfelja. Domazet Loso za njega je nuklearni fizicar.

DC
DC
13:28 16.04.2024.

Za 3. svjetski rat nitko nije spreman jer bi znacio samounistenje svih.

SL
slilovica
13:51 16.04.2024.

Da,da,baš če biti svj.rat dok se Ameri brinu za ruske rafinerije,Kinezi za njujoršku burzu,a Rusi za američkog kandidata za predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije