Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PROBLEM

SDP-ovac prozvao Tomaševića zbog Jakuševca i objavio dokumente: Ovo se taji od Zagrepčana

Jakuševec
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/43
29.04.2024.
u 16:50

Gotovo pola godine prošlo je otkako je u hladno jesensko jutro gomila otpada otklizala s odlagališta otpada na Jakuševcu. Slučaj koji je uznemirio Zagrepčane dogodio se u čak dva navrata. Prvi odron bio je 11. studenog, a tek tri tjedna kasnije rano ujutro 4. prosinca dogodio se i drugi, još dramatičniji jer je tada ozlijeđen jedan od radnika na odlagalištu, a došlo je i do veće materijalne štete.

Odgovora kao i odgovornih i nakon gotovo šest mjeseci i dalje, čini se, nema, barem ne službeno. Naime, istraga o uzrocima odrona koju provodi Općinski sud u Novom Zagrebu i dalje traje jer nije gotovo vještačenje. Ono bi uskoro trebalo biti gotovo, a u međuvremenu zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek danas je objavio rješenje Državnog inspektorata o postupanju na Odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec.

Prema rješenju koje možete pogledati u nastavku, Državni inspektorat, Služba građevinske inspekcije je u Rješenju izdanom 26. siječnja o.g. utvrdila da je Zagrebački Holding kao investitor i upravitelj odlagalištem otpada Jakuševec Prudinec tijekom 2023. izvodio radove na građevini odlagališne plohe 6/2 protivno građevinskoj dozvoli iz 2000. godine i Potvrdi izmjene glavnog projekta iz 2010. godine

GALERIJA:

Jakuševec
1/31

Nadalje, navodi se kako su radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja izvođeni na temelju izvedbenog projekta sustava privremenog otplinjavanja tijela odlagališta otpada plohe 6/2 koji je protivan Glavnom projektu kao dijelu građevinske dozvole iz 2010. godine.

 

DIRH je zato Holdingu naložio Rješenjem Državni inspektorat naređuje Zagrebačkom Holdingu d.o.o. obustavu građenja na plohi odlagališta otpada 6/2 na odlagalištu otpada, usklađivanje sustava privremenog otplinjavanja s građevinskom dozvolom te glavnom projektom u roku od 90 dana. Taj rok istekao je danas pa je zastupnik Petek blizu najpopularnijeg novozagrebačkog brda održao konferenciju i oštro kritizirao gradsku upravu.

– Ovo rješenje je do danas bilo skriveno od strane gradonačelnika Tomaševića, Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Ovo je poraz političke opcije koja su obećala riješiti problem gospodarenja otpadom. Umjesto preuzimanja odgovornosti po primitku ovog Rješenja, sakrili su ključne činjenice i grubo manipulirali javnost puštanjem dokumenata starih desetak i više godina o pronađenoj vodi u tlu odlagališta, insinuirajući time moguć razlog odrona smeća. Prešutjeli su pritom reći koji su sporni radovi izvođeni na plohi 6/2 tijekom 2023.godine, što je doba njihove odgovornosti - ustvrdio je.

– Nažalost, i ova nova generacija političara u koju su mnogi građani polagali nadu da bi poslije Bandića mogli donijeti toliko potrebnu promjenu, iznevjerila je njihovo povjerenje. Razočarali su po pitanju preuzimanja odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti u komunikaciji oko situacije u kojoj su se našli. Razočarali su i jer nisu riješili problem, nisu i neće zatvorili odlagalište te uredili cjelovit i održiv sustav gospodarenja otpadom. Sklepano rješenje oko gradnje CGO-a u Resniku, koje su poslije odrona predstavili, zasigurno to nije – smatra Petek.

Dodaje da će inzistirati na javnoj objavi cjelokupne dokumentacije od svih inspekcija koje su bile poslije odrona na Odlagalištu Prudinec Jakuševec. Na neka ćemo pitanja oko odrona dobiti odgovor i moći sve zaključiti kada dođe službeno mišljenje sudskih vještaka koji utvrđuju uzrok i sve okolnosti zbog kojih je došlo do odrona, zaključio je zastupnik.

Večernji list poslao je upit gradskoj upravi glede postupanja na Jakuševcu. S Radićeva trga brzo je stigao odgovor uz dokument u privitku.

 

 

"Tvrdnje da je Zagrebački holding od 2023. godine izvodio radove privremenog otplinjavanja su netočne jer je privremeno otplinjavanje započelo još 2014. godine, i od tada se kontinuirano provodi. Smatramo da je prethodna uprava Zagrebačkog holdinga s time krenula 2014. godine kako bi se odgovorilo na probleme sa zadržavanjem vode u tijelu odlagališta i u zdencima za otplinjavanje, o čemu smo izvjestili javnost još u siječnju ove godine. Tada smo i objavili dokumente iz 2008. i 2012. godine koje smo otkrili u istrazi oko odrona. Kao dokaz, prilažemo izvedbeni projekt iz 2013. godine, koji je 2014. godine dobio suglasnost glavnog projektanta.

Vezano uz radove na privremenom otplinjavanju, Državni inspektorat je u svom rješenju od 26. siječnja 2024. godine tražio da se dokumentacija uskladi s radovima ili da se ukloni sustav privremenog otplinjavanja. Odmah po zaprimanju rješenja, Zagrebački holding je pokrenuo usklađenje dokumentacije odnosno izmjenu građevinske dozvole, a prošli tjedan je zatražio od Državnog inspektorata obnovu postupka s ciljem produljenja roka. Naime, u izmjene građevinske dozvole je uključeno više upravnih tijela, a produljenje roka je važno i kako bi u međuvremenu postao poznat rezultat vještačenja koje provodi Općinski sud u Zagrebu. Jedino sudsko vještačenje može dati odgovor što je uzrok odrona te shodno tome koje su mjere sanacije koje je potrebno provesti.

Temeljem dokumenata koje smo objavili u siječnju ove godine, uvjereni smo da je do odrona došlo zbog velike količine vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži, što je prethodnoj upravi Zagrebačkog holdinga bilo poznato još 2008. godine." odgovorili su iz grada na naš upit.

Komentara 9

GL
Glagoljica
17:00 29.04.2024.

Nema Možemo afera!!! Pa rekla je Benčićka! Kaj, ne!?

Avatar ljutapica
ljutapica
17:24 29.04.2024.

Njihovo vrijeme tek dolazi! Samo je pitanje jel uvjetno ili će odležati.

KO
Korisnik99
08:09 30.04.2024.

Kako je moguće da ekipa "Možemo" ništa ne zna. Uhljebili su direktora Vića u Čistoću i cijela ekipa vodila je odlagalište godinama. Sada pričaju priću već tri godine da je netko drugi kriv. Radnici su stradali, šteta se broji u milijunima eura i umjesto da rade zakonito oni pjevaju i plešu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije