Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnički projekt

Kratkometražni film Zorana Ščekića „Silentium ex Certissa“ premijerno na 47. Međunarodnom festivalu tamburaške glazbe

Silentium ex Certissa
06.05.2024.
u 10:46

Kompozitor, aranžer i gitarist Zoran Ščekić predstavit će kratkometražni film „Silentium ex Certissa“ kao idejni autor projekta i autor glazbe na svečanosti zatvaranja 47. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe koji će se održati u HNK u Osijeku 26. svibnja 2024.

Đakovčanin Zoran Ščekić svojim radom na području pisane i improvizirane glazbe pokriva veliki broj stilskih pravaca od klasične, jazz i etno glazbe pa sve do suvremene, avangardne i mikrotonalne glazbe unutar kojih se koristi tradicionalnim te autorskim grafičkim i hibridnim notnim zapisom.

Kratkometražni film „Silentium ex Certissa“ interdisciplinarni je umjetnički projekt koji prezentira i promovira kako prirodne, tako i urbane ljepote i vrijednosti Slavonske kulture i grada Đakova kroz 4 godišnja doba. U svom glazbenom segmentu ostvaruje sintezu tradicijskog, klasičnog i suvremenog stilskog izričaja, a u vizualnom segmentu, predstavlja sintezu umjetničkog, dokumentarnog i eksperimentalnog pristupa naraciji fabule.

Za sve svoje kompozicije inspiraciju pronalazim u samom muzičkom materijalu. U ovom slučaju radi se o sličnostima i razlikama teme „Il Silenzio“ i „Đakovo, Đakovo grade“ čiji se motivi, osim samim imenom kompozicije (Certissa je rimski naziv Đakova), razvojem i modulacijama, međusobno isprepliću jednako zastupljeni kako u melodiji, tako i u pratnji, rekao je Ščekić te otkrio kako kompozicija „Silentium ex Certissa“, za razliku od većine njegovih kompozicija, ima nekoliko subjektivnih elemenata u zaleđu inspiracije, jer što je stariji, kaže, sve mu više nedostaje mir, tišina i svojevrsna sigurnost malog grada.
U ovom slučaju, to je moj rodni grad u kojem znam svaku ulicu i kamen, svako drvo u parku. Ako se još uzme u obzir naslijeđe, naime moja baka i njezine dvije sestre, nastupale su u obiteljskom tamburaškom orkestru pod vodstvom svojih roditelja, samo je bilo pitanje vremena kada ću muzikom objediniti navedeno.

Premijera umjetničkog projekta „Silentium ex Certissa“ Zorana Ščekića (autor videa je Emil Mišković), održat će na zatvaranju 47. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, manifestacije koja već više od šest desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske, a i šire. Ovogodišnje izdanje festivala bit će posebno svečano, ne samo zbog njegovanja i promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala, a čije je glazbeno nasljeđe ostavilo neizbrisiv trag u povijesti tamburaške baštine.

Film će nakon premijere biti emitiran i na nacionalnim i komercijalnim televizijskim postajama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije