Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki prosvjed

VIDEO/FOTO Tisuće vatrogasaca pred zgradom Vlade: 'Tako dalje više ne može'

Zagreb: Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/47
03.05.2024.
u 13:14

Pod zvucima sirene i geslom "Lažima se vatre ne gase" u petak je na Markovu trgu u Zagrebu održan veliki prosvjed vatrogasaca koji su od Vlade zatražili regulaciju svog radnopravnog položaja, veće plaće i kvalitetnu opremu.

"Tražimo 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj, da nam se osigura dostojanstven rad i kvalitetna oprema", poručio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske pred vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske.

Osiguranje sredstava za rad vatrogasca je stvar Vlade, državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouoprave, rekao je Franković. "Ne želimo da Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) postane sam sebi svrha", poručio je praćen povicima "ne - HVZ".

Istaknuto je da se dio sredstava za funkcioniranje javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) osigurava u proračunima lokalne i područne samouprave, a dio u državnom proračunu, te da Vlada više od deset godina nije povećala minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

>>> FOTO Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca u Zagrebu 

Zagreb: Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca
1/49

Profesionalni vatrogasci stigli su iz cijele Hrvatske sa zahtjevom da se ujednače njihove plaće s onima na državnoj razini, te da Vlada poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

U mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske u 13 sati zasvirale su sirene u znak potpore zahtjevima Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca koja je organizirala prosvjed zbog, kako kažu, dugogodišnje nebrige oko statusa vatrogasaca i nepoštivanja odredbi Zakona o vatrogastvu.

Iva Šušković iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorila je da četiri godine od donošenja Zakona o vatrogastvu nisu doneseni podzakonski akti koji su trebali biti doneseni nakon šest mjeseci. Posebno je prozvala glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je, istaknula je, još 2020. rekao da je sve spremno da se ti akti donesu a do danas nisu doneseni.

@aygourus The Firemen are going to St. Mark's Square #firefighter #firemen #zagreb #demonstracije #prosvjed #vatrogasci #vatrugasibrataspasi #193 #trgsvetogmarka ♬ son original - Jbjumpingggg

Krmpotić: Vatrogascima gori pod nogama

Marko Krmpotić iz riječkog Sindikata vatrogasaca poručio je da "vatrogascima gori pod nogama te su odlučili reći - dosta je!". "Dosta smo čekali, a samo slušamo laži koje dolaze s vrha naše krovne organizacije", rekao je Krmpotić, jedan od niza govornika koji su prozvali HVZ. Zakon o vatrogastvu, koji je snazi od 1. siječnja 2020., odredio je, podsjetio je, rokove Vladi i glavnom vatrogasnom zapovjedniku za donošenje pravilnika i uredbe koji bi ga upotpunili. "Sami su ga pisali i sami sebi odredili rokove koje nisu ispoštivali. Rokovi su bili do šest mjeseci, osim za vatrogasnu mreže za koju je rok bio godinu dana", rekao je Krmpotić.

"Nema pravilnika, tko je kriv - Vlada, HVZ, Udruge gradova, nitko od njih ne radi svoj posao", ustvrdio je Krmpotić. Poručio je i da situacija vodi prema štrajku vatrogasaca ako se postojeće stanje nastavi.

"U Zakonu je navedeno kada ne smijemo štrajkati, ali ako se nastavi ovako, očito će sve voditi prema tome. Pitanje je hoćemo li biti kažnjeni kao i oni koji nisu donijeli pravilnike i uredbe. Zašto bismo se mi trebali držati zakona kada ih Vlada ne poštuje", upitao je Krmpotić mnoštvo okupljenih vatrogasaca.

Oni su se u podne okupili na Europskom trgu, a pola sata kasnije krenuli su prema Gornjem gradu. S parkirališta Zagrebačkog velesajma oko 12 i 30 krenula je kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja je prošla pokraj Markova trga te nastavila prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj. Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade, uoči prosvjeda, najavio rješenja za status vatrogasaca, rekavši da su upućeni u proceduru prijedlozi četiri pravilnika vezanih uz visinu dodataka za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Slavonski Brod je pod vodom! Pogledajte posljedice snažnog nevremena

Zagreb: Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca
1/24
Ključne riječi

Komentara 4

JO
jozakontra
14:10 03.05.2024.

decki, uvijek vatrogascima svaka cast. danas, u prometu - nula bodova. stojim na uglu ilice i frankopanske, jurisate na pjesake i nasrcete na ljude na pjesackom prelazu uz trubljenje. kaj su vam ljudi krivi? jurisajte na institucije, ne na ljude koji prelaze cestu.

PE
pežo
14:02 03.05.2024.

Podrška profesionalnim vatrogascima i svima ista prava radili u javnim, državnim ili privatnim poduzećima.

DU
Deleted user
16:00 03.05.2024.

Bolji uvjeti i vuse place, naravno! Ali zar nije pogresan tajming?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije