Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODAVNO NEMA GRINCAJGA

Stari plac u Trnju zasjat će u novom ruhu: Grad ga kani pretvoriti u društveno-kulturni centar

storyeditor/2024-04-26/PXL_080324_111331997.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/19
29.04.2024.
u 11:12

Plan je da u projektiranju sudjeluju stanovnici i budući korisnici prostora, a na bivšoj tržnici organizirale bi se kinoprojekcije, otvoreni atelijeri, radionice za djecu...

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci makedonski su trgovci ondje prodavali sočno sezonsko voće i povrće. Ostajali bi i po mjesec dana i spavali na otvorenome, dok god znatiželjni Trnjani nisu ispraznili njihove zalihe. Pet jakih mesnica, nekoliko kafića u kojima su se okupljali stanovnici čitavog kvarta, ribarnica s velikim bazenom u kojemu su plivali šarani, čitav plato ispunjen bogatim štandovima kumica koje su dolazile iz cijelog Zagreba i njegove okolice. To je slika tržnice Trnje iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća kakvu rado pamti slikarica i profesorica Akademije likovnih umjetnosti Ksenija Turčić. Tada je još kao djevojčica najradije zagledala na klupe s raznoraznim drangulijama i obilazila nekadašnje srce kvarta koje je uvijek vrvjelo životom.

Nestao i posljednji dućančić

– Pred blagdane je plac uvijek bio najjači, tada se čekalo u redovima ispred gotovo svake radnje ili štanda. To je jedna od stvari koje su ovaj dio oko Trnjanske ceste i Bosutske ulice činile centrom kvarta, što je i logično jer smo uz glavnu prometnicu, a oduvijek smo imali i crkvu i dom zdravlja – govori nam Ksenija Turčić. S njom smo se prošetali zdanjem koje danas nije ni sjena onoga što je bilo nekada. Na derutnoj kućici iz koje se ranije širio miris najfinijih ćevapa u Trnju i dalje stoji radno vrijeme ispisano na popucanom staklu. Kompleks u kojemu više ništa ne radi stoji u središtu kvarta poput grada duhova jer se i dalje mogu razaznati tragovi života koji je bujao u tamošnjim prostorima.

– Imali smo i mljekaru s delikatesama i kruhom, kao i dućan s obućom te trgovinu tekstila, a u Elektromaterijalu se moglo nabaviti sve od žarulja do alata, žica i osigurača. Ovdje je bila i jedna mala cvjećarnica, a nakon rata sve je počelo polako zamirati. Negdje oko 2006. ostao je još samo jedan štand koji su držali supružnici, a i oni su se svojedobno preselili na tržnicu Savica – kaže Ksenija Turčić.

VEZANI ČLANCI: 

Ali nije gradnja tog novog, zatvorenog placa u susjednom kvartu ubila onaj trnjanski, ističe Ivana Božić Valkaj, predsjednica Mjesnog odbora Trnje.

– Čini mi se da gradska vlast ranije nije baš vodila brigu o njemu. Donedavno je ovdje radio jedan mali dućan, ali i on je nestao. Dogodilo se da je nekoliko lokala ušlo u sudske procese s Gradom jer oni nisu povezali vlasničke odnose s Holdingovom podružnicom Tržnice. Tako se bilježi suluda situacija da na gradskom zemljištu imate pečenjaru i vlasnika koji je svoj objekt legalizirao. I nije jedini. Sada se ti imovinskopravni odnosi polako čiste, ali treba imati na umu da jednostavno ne možete ljude natjerati da ovdje ponovno zakupljuju prostore za mesnice ili nešto slično. Bilo je svojedobno inicijativa da se dovode OPG-ovi, ali ni to nije opstalo. Promijenio se i način funkcioniranja ljudi, znate da ni Dolac ne posluje kao nekada – pojašnjava nam Ivana Božić Valkaj pa dodaje kako je trenutačno na snazi urbanistički plan uređenja Kruga koji kaže da bi na zemljištu tržnice i onom susjednom gdje se nalazi đački dom trebala niknuti nekakva stambeno-poslovna zgrada, ali potencijalni investitori dosad su uvijek odustajali upravo zbog komplikacija s domom.

I sama se rado sjeća dana kada se iz buregdžinice na placu širio opojni miris te kada su se na klupama sjajile špangice, ali budući planovi za prostor uz Trnjansku cestu ipak bi trebali ići u potpuno drugom smjeru.

– Doznali smo kako je prema programu razvoja kulture za razdoblje od 2024. do 2030. naš plac uvršten među ključne projekte, uz Paromlin i kino Kalnik, odnosno da se ovdje planira kulturni centar. Istina je da zapravo u kvartu nemamo prostor koji bi služio za izložbe, sastanke, radionice, organizaciju programa za starije, rekreaciju..., a mislim da bi se preuređenjem tržnice povratilo druženje uz dobru i zdravu atmosferu kakvu smo nekad imali – iskreno će šefica mjesnog odbora.

Dvije faze rekonstrukcije

Da bi se situacija u Trnju uskoro trebala promijeniti, potvrđuju nam iz Grada jer su programom kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i u obnovu onih oštećenih potresom planirane aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, građenju i opremanju bivše tržnice.

– Dovršava se projektni zadatak, kojim se definiraju dvije faze rekonstrukcije. Započelo je i rješavanje imovinskopravnih odnosa, a zatim slijedi postupak javne nabave za projektiranje. Nakon toga kreće nabava za radove i onda njihova realizacija –pojašnjavaju s Radićeva trga pa domeću kako je u prvoj fazi planirana adaptacija južnog i rušenje sjevernog niza zgrada.

Posebnost je projekta i to što će se, dodaju, projektiranje raditi kroz sudionički proces pa se planira da u tome sudjeluju svi budući korisnici prostora, ali i stanovnici kvarta. Ne želi se projektirati šablonski, već u dijalogu, napominju u gradskoj upravi.

– Centar smo primarno zamislili kao prostor za dnevna događanja i brojne programe koji bi se održavali tijekom ljeta, primjerice filmske projekcije. Predviđena su i događanja na javnoj površini poput otvorenih atelijera umjetnika, radionica za djecu, sajmova zdrave hrane i slične aktivnosti – zaključuju u Gradu.

VIDEO: U Končaru rade punom parom na novim zagrebačkim tramvajima: Evo kako napreduju radovi

Komentara 5

ME
MediciKM
12:42 29.04.2024.

A zašto se ne bi obnovio ponovno u plac, npr OPG ZG županije...ali isključivo OPG. Nikakva zelena tržnica švercera.... koliko kulturnih centara u gradu u kojem gospodare divlje svinje, lisice i štakori....

OK
okolokere
14:48 29.04.2024.

Za nadati se da će otvorenje kad i ako uopće do njega dođe na čelu grada biti netko drugi a ne sekta zvana "Možemo vam sve obečati ali..više od toga ne". U povijesti grada nešto slično Možemovcima nije viđeno pa se valja nadati da će proći kao i njihov madridski uzor koji se nakon fijaska raspao a lider napustio politiku. Istina o tome se ovdje ne piše ali je to ISTINA.

Avatar neugodan
neugodan
14:43 29.04.2024.

opet kulturni centar pored ogromnog paromlina. sto vi zelite postici? zasto pokusavate mijenjati ljude? kakav kult centar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije