Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni put 3. Gardijske brigade Kune

Sudjelovali u obrani cijele Hrvatske, ključnu ulogu imali u obrani Slavonije

Nova Gradiška: Obilježavanje 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
29.04.2024.
u 23:49

Kada je riječ o zapovjednicima od dana osnutka do 17. srpnja 1991. godine zapovjednik brigade bio je Ivo Petrinović. Poslije njega su brigadom zapovijedali Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić, Mladen Kruljac i Marko Leko.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u Novoj Gradiški obilježena 33. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade “Kune”. Tijekom Domovinskog rata “Kune” su bile jedna od najslavnijih brigade Hrvatske vojske koja je u obrani Hrvatske bila angažirana u cijeloj Hrvatskoj.

Kada se govori o njenoj prošlosti treba znati kako je 3. Gardijska brigade “Kune” osnovana 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima te da je kao takva činila jednu od četiri najelitnije hrvatske brigade. Tijekom Domovinskog rata kroz ovu brigadu prošlo je oko 10.000 pripadnika, a bila je sastavljana od mladića iz Slavonije. O borbama koje su vodili govori i to da su 392 pripadnika Kuna poginula, više od 10.000 ih je ranjeno, a i danas se njih 15 vode kao nestali.

Od dana osnutka Kune su sudjelovale u uspostavljanju reda i zakona na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. godine brigada je bila angažirana u orani Vinkovaca, Osijeka, u Baranji kao i zapadnoj Slavoniji. Jedna brojna 3. Gardijske brigade neprekidno je sudjelovala u obrani Vukovara u jesen 1991. godine. Treba svakako napomenuti i da je brigada sudjelovala u zauzimanju vojnih objekata u Osijeku, Đakovu, Našicama, Slavonskom Brodu, Vinkovcima… Tehnika i oprema koja je tom prilikom zaplijenjena imala je veliku ulogu u obrani Slavonije i Hrvatske. Tijekom 1991. godine pripadnici brigade su srušili prva tri neprijateljska zrakoplova.

FOTO Obilježavanje 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune"

Nova Gradiška: Obilježavanje 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune"
1/8

Tijekom 1992. godine cijela 3. Gardijska brigada je prvi put bila angažirana u bojnim djelovanjima u obrani Vinkovaca. Godinu dana kasnije, u siječnju 1993. godine, brigada sudjeluje u Operaciji Maslenica. Nakon te operacije brigada je u veljači iste godine raspoređena u obrani zadarskog zaleđa gdje ostaje gotovo do kraja 1993. godine.

Tijekom 1994. godine i primirja koja su bila na snazi brigada je provodila obuku kao pripreme za predstojeća vojna djelovanja i oslobodilačke akcije. U Operaciji Bljesak 3. Gardijska brigada Kune sudjelovala je u oslobađanju okupiranog dijela Hrvatske i to s dvije taktičke skupine. Tenkovska satnija brigade među prvima je ušla u oslobođene Okučane. U vrijeme vojno redarstvene akcije Oluja brigada je bila raspoređena u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka.

Zbog svih zasluga u ratu brigade je višestruko pohvaljena i odlikovana redom Nikola Šubić Zrinski i redom Kneza Domagoja s ogrlicom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije