Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI POPIS GAY POLITIČARA

Analitičarka o potezu Zagreb Pridea: 'Vrlo ignorantno, licemjerno i nekorektno'

Zagreb Pride traži da se ukine "istanbulska krpica"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
13.04.2024.
u 22:04

Zagreb Pride objavio je predizborni LGBT kompas u kojemu su naveli političare za koje tvrde da su homoseksualci

Zagreb Pride danas je objavio 'Predizborni LGBT kompas' odnosno popis političara koji su homoseksualne orijentacije. Iako na tom popisu ima političara koji su poznati LGBT aktivisti, ima i onih koji se nisu sami javno izjasnili o svojoj seksualnoj orijentaciji. 

- Vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice, Organizacijski odbor ovogodišnje Povorke ponosa jednoglasno je odlučio objaviti Prajdov predizborni LGBT kompas, po uzoru na slične predizborne smjerokaze koje izrađuju i druge organizacije - započeli su svoje priopćenje. 

VEZANI ČLANCI: 

- Na ovim izborima konačno i u Hrvatskoj imamo pregršt LGBT kandidata_kinja, različitih svjetonazora i u nizu stranaka. Odlučili smo ih javno predstaviti, prvo pojedinačnim objavama na našim društvenim mrežama, a sada i zbirno, ovim priopćenjem. Ideje vodilje su, naravno, one na kojima LGBTQ emancipacija i pokret počivaju već pola stoljeća: gej je ok, LGBT je ok, ormar nije izbor već nasilje - nastavili su nakon čega su objavili popis 11 osoba koje se nalaze na izbornim listama stranaka za koje Zagreb Pride tvrdi da su LGBT kandidati. S obzirom da mnogi od njih nikada nisu javno govorili o svojoj seksualnoj orijentaciji, mi njihova imena nećemo objaviti, no pitali smo profesoricu Marijanu Grbešu koja analizira izbore za Večernji list što misli o ovakvom potezu Zagreb Pridea. 

- Otkrivanje nečijeg seksualnog, rodnog ili bilo kojeg drugog identiteta ili opredjeljenja bez eksplicitnog pristanka te osobe je u najmanju ruku nekorektno. Suvišno je reći da se tu radi o gruboj povredi privatnosti. Ne znam kakav može biti motiv organizacije koja se bavi gej pravima da na taj način upire prstom u ljude koje bi, valjda, trebala štiti. Poruka kako je razotkrivanje nečijeg identitet bez privole u skladu 's najboljom tradicijom razvijenih demokracija' zvuči kao loša parodija. U svakom slučaju, vrlo ignorantno, licemjerno i nekorektno - kazala je Večernjakova politička analitičarka Marijana Grbeša. 

VIDEO Marija Selak Raspudić o pravu na pobačaj i odnosima unutar stranke

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije