Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ SU POSLALI MOLBU

Srbija dobiva posebnu pozivnicu za Svjetsko prvenstvo? 'Zaslužili smo doći u biti tamo!'

Francuska pobijedila Srbiju i gurnula Hrvatsku u drugi krug rukometnog Eura
Sanjin Strukic/PIXSELL
13.05.2024.
u 07:30

Teško se Srbija može pomiriti s porazom kojeg je u dvije utakmice doživjela protiv Španjolske, a udovolji li svjetska federacija njihovom zahtjevu, i oni bi mogli doći u Hrvatsku

Dramatična je bila protekla nedelja u Novom Sadu. Srpska rukometna reprezentacija u hali SPENS tražila je preko Španjolske plasman na svjetsku smotru koja će se već nadolazeće zime održati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Prvi dvoboj koji je u srijedu bio odigran u Španjolskoj završio je 32:28 za domaće, što znači da je Srbiji trebalo barem +4 u Novom Sadu kako bi imali šanse za plasman na SP.

Španjolska, jedna od najtrofejnijih rukometnih reprezentacija na svijetu uopće, nije se proslavila na zadnjem Euru u Njemačkoj gdje su završili tek na 13. mjestu, pa su morali u kvalifikacije za SP. U Novom Sadu je završilo 25:22 pa je Španjolska ipak uspjela obraniti prednost, iako je Srbija sredinom drugog poluvremena imala i plus pet. 

Na Svjetskom prvenstvu sudjelovat će 32 reprezentacije iz svih kontinentalnih konfederacija, osim jedne. Upravo zbog nje, a to je Oceanija, otvorilo se jedno posebno mjesto. Svjetska rukometna federacija za svjetska prvenstva inače dodjeljuje jednu posebnu pozivnicu, tzv. Wild Card, ali sada će dodijeliti dvije. Točnije, jednu su već dali, i to reprezentaciji SAD-a kako bi se njihova momčad pripremala za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine, a druga je još "u zraku".

Upravo su iz Srbije, odmah nakon šokantnog meča protiv Španjolaca odlučili poslati poseban zahtjev IHF-u za to da baš oni budu reprezentacija koja će ići na SP. 

- Orlovi su svojom igrom i ovim trijumfom pokazali da im je mjesto među najboljim selekcijama svijeta, a u to vjeruje i rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije koje će već sutra IHF-u poslati zahtjev za wildcard - piše u posebnom priopćenju iz Srpskog rukometnog saveza.

Nadovezao se i kapetan srpske reprezentacije, vratar berlinskog Füchsea, Dejan Milosavljev.

- Vjerujem da će europska i svjetska javnost uvidjeti napredak Srbije u jako kratkom roku. Vidi se pomak od mlađih kategorija do seniora, mislim da Savez radi jako dobar posao i sretan sam što će već sutra poslati zahtjev za wildcardom jer smatram da smo pokazali da zaslužujemo da se nađemo na Svjetskom prvenstvu - zaključio je Milosavljev.

Francuska pobijedila Srbiju i gurnula Hrvatsku u drugi krug rukometnog Eura
1/3

Inače, praksa je da IHF svojevoljno, odlukom posebne komisije izabere tog nositelja pozivnice, to uglavnom bude neka od europskih reprezentacija koja se kroz kvalifikacije ne plasira na SP. Naprimjer, na zadnjem SP-u u Poljskoj i Švedskoj prije dvije godine posredstvom Wild Carda nastupale su Nizozemska i Slovenija, a 2021. u Egiptu pozivnicu su dobile Poljska i Rusija.

Što se Europe tiče, ovoga vikenda od jačih reprezentacija, osim Srbije ispale su i Crna Gora, BiH, Švicarska, sve bolji Farski Otoci, tako da će u IHF-u morati dobro odvagnuti kome dati posebno mjesto na SP-u. Odluka će se donijeti u narednim danima, a najkasnije do ždrijeba skupina koji će se 29. svibnja održati u Zagrebu. Samo natjecanje održava se od 14. siječnja do 2. veljače 2025., a od hrvatskih gradova domaćini će biti Zagreb, Varaždin i Poreč.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pajokola1
08:14 13.05.2024.

Pa to se već zna , Švicarska je uvijek ispred Srbije , nema tu veze što Srbija treba biti ta. Eurosnog , Rukomet, nogomet ili pikado da je u pitanju opet bi bila Švicarska. To je tako, naviknimo se svi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije