Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskoristite odličnu priliku

Darujemo vas tlakomjerom broj jedan po preporuci kardiologa! Ovo su prvi koraci do vrijedne nagrade

tlakomjer
Foto: Shutterstock
1/3
29.04.2024.
u 15:08

Briga o krvnom tlaku važna je za postizanje dugovječnog života!

Tema dugovječnosti čovjeka fascinira od pamtivijeka. Od drevnih mitova sve do suvremenih znanstvenih studija, ljudi su uvijek težili produljenju svog boravka na Zemlji kako bi što više kvalitetnog vremena proveli sa svojim voljenima. Kako doživjeti stotu, koji su socijalni, biološki i etički aspekti dugovječnosti i koja je uloga gena – pitanja su to koja si svi postavljamo.

Premda mnogi vjeruju da je genetika ključna karika u ostvarenju dugovječnosti, ispostavilo se da vodeću ulogu u životnom vijeku imaju prehrana, životne navike i okolišni faktori. Tome svjedoče i recentne studije, naime znanstvenici sa Sveučilišta Harvard proveli su istraživanje o čimbenicima koji mogu povećati šanse za duljim životom. Koristeći podatke, koje su pratili čak 34 godine, identificirali su pet faktora koji poboljšavaju kvalitetu života: zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost – barem 30 minuta dnevno umjerene do intenzivne aktivnosti, zdrava tjelesna težina – definirana indeksom tjelesne mase od 18,5 do 24,9, nepušenje i umjerena konzumacija alkohola – do jednog pića dnevno za žene i do dva za muškarce.

Kad se svemu tome pridoda još jedna dobra navika, a to je redoviti sistematski pregled i opća briga o zdravlju, dobivamo ultimativni recept za dugovječnost i kvalitetan život u poznim godinama.

Jedna od navika koju Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe je redovita kontrola krvnog tlaka. Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak, smatra se tihim ubojicom našeg zdravlja pa tako i vitalnosti, stoga ga je važno redovito provjeravati, a optimalna vrijednost kod zdravih osoba trebala bi biti ispod 120/80 mmHg.
 

Fill out my online form.

Kako biste što uspješnije vodili brigu o jednoj od glavnih prepreka prema postizanju dugovječnosti, Večernji list, Ordinacija.hr i Medikor nagrađuju OMRON tlakomjerom broj jedan po preporuci kardiologa! Potpuno automatski tlakomjer za nadlakticu M3 Comfort dolazi s Intelli Wrap manžetom (pametna manžeta) koja ima 30 posto širi zračni mjehur i smanjuje mogućnost pogreške kod stavljanja manžete izvan dometa brahijalne arterije. Tlakomjer ima opciju pohranjivanja podataka za dva odvojena korisnika, što omogućuje praćenje pojedinačnih očitanja.

Pravila Nagradnog natječaja možete pronaći ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s Medikorom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije