Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Čačinci: Punjenje baterija u park-šumi Jankovac pa učenje na Grofovoj poučnoj stazi

Čačinci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/12
29.04.2024.
u 09:36

Glavni adut Papuka, prvog UNESCO geoparka u Hrvatskoj, zaštićena je park-šuma Jankovac

– Sreća prati hrabre. I malo lude – ispod sjenice uređene u velikom dvorištu kuće za odmor Little house on Papuk u Slatinskom Drenovcu s osmijehom izgovara Marika Marić, HGSS-ovka, planinarka, rekreativka, istinska zaljubljenica u prirodu i vlasnica prve kuće za odmor u ovome selu podno Papuka. Slatinski Drenovac nalazi se u sastavu slavonske općine Čačinci čije je središte smješteno u istoimenom mjestu između Slatine i Našica, na Podravskoj magistrali s koje se skreće prema Drenovcu.

Srce Parka prirode Papuk

Little house on Papuk otvorena je 2019., idealna je za dvije osobe, no komotna i za četiri, na Bookingu ima ocjenu 10, cijena je najma od 80 do 100 eura dnevno, ovisno o broju gostiju. Kuća je opremljena uglavnom restauriranim starim namještajem, gosti se mogu poslužiti plodovima iz ekovrta, a Marika će im uvijek preporučiti domaće proizvođače u blizini kod kojih mogu kupiti jaja, med, suhomesnate proizvode... U ovih nekoliko godina otkako je otvorena, kuća je odredište i domaćih i stranih gostiju koji ovamo dolaze planinariti, biciklirati i napuniti baterije u selu u kojem signala za mobitel nema.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

– U posljednje vrijeme ljudi su počeli shvaćati da se i kod nas mogu baviti turizmom, pomalo se otvaraju smještajni kapaciteti, izrađuju suveniri, podiže eno-gastro ponuda – kaže Ana Marunica, direktorica lani osnovane Turističke zajednice područja Vrata Papuka koja razvija turizam čačinačke općine i općine Voćin.

Turistička ponuda gradi se oko prvog UNESCO geoparka u Hrvatskoj, Parka prirode Papuka, u kojem je čačinački glavni adut zaštićena park-šuma Jankovac, najpoznatija i po mnogima najljepša gorska dolina Slavonije. Od Marikine kuće za odmor do ulaska na Jankovac najbolje je odšetati ili se odvesti biciklom, a zatim se zaputiti u istraživanje zelenog dragulja kroz koji je nas proveo čuvar prirode Danijel Majstorović: Ovo je srce Parka prirode Papuk – izgovara.

Jankovac je ime dobio po voćinskom plemiću Josipu Jankoviću koji se opčinjen prirodom u 19. stoljeću tu preselio, uredio pješačke i jahačke staze, podigao lovačku kuću, napravio dva jezerca koje danas zovu gorskim ogledalima jer se u njima zrcali šuma:

– Taj je naš zanesenjak Janković ovdje uživao i htio je da tu bude i njegov grob – dodaje Majstorović.

08.04.2024., Cacinci - Turisticka patrola na podrucju opcine Cacinci + vecernjakove zvjezdice. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Skrovište hajduka i Čaruge

Postoji obilježje u spilji gdje je Janković pokopan. Nedaleko od nje je Maksimova spilja, nazvana po hajduku Maksimu Bojaniću, tu se skrivao i najpoznatiji slavonski razbojnik Jovo Čaruga, a prije no što je Janković "otkrio" Jankovac, ovdje su živjeli njemački staklari, o čemu svjedoče ostaci starih nadgrobnih spomenika.

Sve ćete te priče doznati krenete li u šetnju kružnom Grofovom poučnom stazom. Ova staza s drvenim mostovima, stubama i infopločama na kojima ćete upoznati ovdašnju floru i faunu te povijest i legende malo je duža od dva kilometra i njome ćete doći do bisera Slavonije, više od 30 metara visokog slapa Skakavac.

– Iz godine u godinu sve je više posjetitelja na Jankovcu – kaže Majstorović.

Ne čudi to jer ovo je sigurno jedno od onih mjesta na koja ćete se vratiti. Ulaz, koji podrazumijeva i parkiralište, naplaćuje se dva eura po osobi preko tjedna, a vikendom je euro skuplji. Na Jankovcu možete unajmiti bicikl, obični ili električni, u jednom je dijelu predviđeno mjesto za roštiljanje, možete tu kupiti i suvenire, jesti i prespavati u planinarskom domu... Aktivnosti ima za sve dobne skupine.

08.04.2024., Cacinci - Turisticka patrola na podrucju opcine Cacinci + vecernjakove zvjezdice. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

S Jankovca pokraj Marikine kuće nedaleko od koje će se graditi i opremiti prijamna točka Vrata Papuka, za što je lani odobreno 3,3 milijuna eura, vraćamo se prema Čačincima pa prije samog ulaska u mjesto skrećemo prema ribnjacima. Anita Marunica kaže da je to neotkriveno izletište podno Papuka na kojem se već desetak godina u kolovozu u organizaciji ŠRC Klen održava Ribička noć, jedna od ovdašnjih manifestacija.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 7

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Zeleno 8

Kulturni sadržaji 7

Izletišta 10

Autohtonost 9

Opći dojam 8

Ukupno 84

1. Donja Stubica 91
2. Bilje 91
3. Čazma 89
4. Sveti Ivan Zelina 86
5. Ivanec 86
6. Lipik 86
7. Mursko Središće 85
8. Otok 85
9. Brodski Stupnik 84
10. Čačinci 84
11. Vrhovine 82
Novska
Fužine
Slunj
Tinjan
Molve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije