Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPUS DOAJENA

Julesov strip u ULUPUH-u dobiva status ravnopravne umjetnosti

'3_Baca izvidjac'
Foto: 'Photoshop'
1/4
29.09.2009.
u 13:20

U galerija ULUPUH-a otvorena je izložba originalnih tabli J. Radilovića crtanih šezdesetih, u vdoba legendarnog "Plavog vjesnika", u kojem je Jules bio ejdan od najznačajnijih domaćih autora

Rijetko se u Zagrebu otvaraju izložbe za koje prostor održavanja znači toliko više od kratkotrajnog prestiža. Postavljanjem tabli Julija Radilovića - Julesa u galeriju ULUPUH, baš kao što je to bio slučaj s izložbom Andrije Maurovića u Klovićevim dvorima početkom 2007., kvalitetan je strip danas dobio kredibilitet ravnopravne likovne umjetnosti.

Retrospektivna izložba velikog Julesa, koji je u gotovo 60 godina rada iscrtao tisuće tabli, usredotočuje se na njegovo "plavo razdoblje" – radove koje je u Plavom vjesniku objavljivao od 1956. do 1969. godine.

Obilježila ga je kultna saga "Kroz minula stoljeća", a paralelno s njom zaživjeli su hit-serijal o kapetanu Lešiju, urnebesni Herlock Sholmes i desetak drugih stripova. Osim uvida u zavidan opus doajena stripa, ova je izložba i ganutljivo svjedočanstvo jednog prošlog vremena kada su djeca govorila "gospodine provalniče", a karakterizacija likova zadirala je dublje od površine kostima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije