Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo na tržištu

FOTO Iznenađenje za 50. rođendan: Ekskluzivno izdanje ikone krenulo u pretprodaju. Evo po kojoj cijeni

Foto: Volkswagen
1/13
13.05.2024.
u 08:00

Pola stoljeća automobila po kojem je čitava klasa dobila ime njemački je proizvođač odlučio proslaviti posebnim izdanjem nazvanim „Edition 50“. Od običnoga se Golfa razlikuje po brojnim detaljima, a izdvaja se i naprednim sustavima

Povodom obilježavanja pola stoljeća Volkswagen Golfa, u čitavoj Europi – pa tako i u Hrvatskoj -  kreće pretprodaja modela po kojem je čitava klasa dobila ime, i to u posebnom izdanju nazvanom „Edition 50“. Novi Golf u ovoj je rođendanskoj ediciji dostupan od 26.410 eura, dok novi Golf Variant košta od 30.764 eura. Podsjetimo, Volkswagenov model jedan je od najuspješnijih automobila na svijetu s više od 37 milijuna prodanih primjeraka. Sve je započelo 1974. godine, a novitet čija pretprodaja započinje točno na rođendan ikone kompaktnih automobila najnovija je evolucijska faza ovog bestselera. Uz brojne poboljšane detalje svi novi modeli Golfa i Golfa Variant odlikuju se intuitivnim infotainment sustavom nove generacije. Novi modeli Golf i Golf Variant prepoznatljivi su po izmijenjenom prednjem dijelu, po novodizajniranim LED glavnim svjetlima. Njihova vrhunska varijanta IQ.Light LED Matrix nudi nova duga svjetla s vrlo velikim dometom. Prvi put u nekom europskom Volkswagen modelu osvijetljen je i VW logotip u rešetci hladnjaka. IQ.Light 3D LED stražnja svjetla također su redizajnirana u objema varijantama karoserije.

Foto: Volkswagen

U unutrašnjosti, pak, potpuno je nova generacija infotainment sustava s još bržim procesorom, slobodno pozicioniranim dodirnim zaslonom dijagonale 32,2 cm i intuitivnom strukturom izbornika. Dodirni klizači za regulaciju temperature i jačine zvuka sada su osvijetljeni. U sklopu serijske opreme dolazi najnovija varijanta digitalnih instrumenata. Još jedan novitet predstavljaju višenamjensko kolo upravljača s tipkama za jednostavno rukovanje i potpora za govorne naredbe IDA. Osim upravljanja funkcijama poput klima-uređaja, telefona i navigacije normalnim govorom, sustav IDA također omogućuje online pristup informacijama iz gotovo svih područja – od rasporeda letova do pitanja znanja. Kao novost u potporu za govorne naredbe IDA prvi put je integriran ChatGPT, umjetna inteligencija koja proširuje spektar dostupnih tema.
Golf je već od početka pretprodaje dostupan sa svih šest varijanti opreme – 4Life, Life, Life Plus, Style, R-Line i Edition 50. Na raspolaganju su trenutačno dva benzinska turbomotora s ručnim mjenjačem (TSI) i snagom od 116 i 150 KS te dva benzinska turbomotora s blagim hibridnim sustavom od 48 V (eTSI) i 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke (DSG), koji također dolaze sa snagom od 116 i 150 KS. 48 V-sustav putem rekuperacije pohranjuje električnu energiju koja se koristi za pogon. Ta dodatna snaga osjetno poboljšava performanse tijekom kretanja. Istodobno, učinkovita tehnologija 48 V-sustava i privremeno isključivanje 1.5 TSI evo2 motora omogućuju vrlo nisku potrošnju. Sva četiri motora moderni su četverocilindrični motori s izravnim ubrizgavanjem, VTG punjačima (varijabilna geometrija turbine) i automatskim isključivanjem cilindara. Kasnije se očekuje dolazak i dizelskih TDI izvedbi. Model Golf Variant trenutačno je dostupan isključivo u varijanti opreme Life i to s turbobenzinskim motorima od 116 KS i 150 konja.

VEZANI ČLANCI:

Kao “hommage“ milijunima prodanih Golfova, Volkswagen je povodom rođendana najprodavanijeg modela na svijetu razvio poseban model Golf Edition 50. Osnovu čini Golf Style, koji je individualiziran dodatnim značajkama. Kada je u pitanju vanjski dizajn, te značajke uključuju 18“ naplatke od lakog metala, zatamnjena stražnja stakla, osvijetljenu rešetku hladnjaka, osvijetljeni VW logotip i 3D pločicu s natpisom “50” na B stupovima. Detalji kao što su logotipi “Edition 50”, obloge papučica od brušenog plemenitog čelika i crna krovna obloga naglašavaju ekskluzivnost u unutrašnjosti. Dio proširene opreme su i novi infotainment sustav “Discover” s navigacijom, sustav pokretanja i zaključavanja bez ključa, potpora za govorne naredbe IDA, odabir profila vožnje i alarm. Posebni će model na početku pretprodaje biti dostupan s 1.5 eTSI DSG motorom sa 150 KS. Golf 1.5 eTSI DSG (150 KS) Edition 50 košta 36.228 eura. Osnovni model je Golf 1.5 TSI (116 KS) 4Life i on stoji ranije navedenih 26.410 eura. U serijskoj opremi između ostalog ima dodatno zatamnjena bočna stakla straga i stražnje staklo, kameru za vožnju unatrag, paket Winter, radio Ready 2 Discover, automatsko održavanje razmaka ACC Stop & Go, LED glavna svjetla, ambijentalno osvjetljenje, električno preklopiva i grijana vanjska osvrtna zrcala s memorijom. Model Golf 1.5 TSI sa 116 KS i Life opremom starta sa 27.647 eura, dok za Golf 1.5 TSI sa 116 KS i Life Plus opremom - koji između ostalog ima i sistem centralnog zaključavanja i pokretanja motora bez ključa "Keyless Access" bez Safelock-a, dodatno zatamnjena bočna stakla straga i stražnje staklo, alarmni uređaj s nadzorom unutrašnjosti i nagiba vozila, kamera za vožnju unatrag, 17“ lakometalne naplatke Nottingham, paket "Svjetlo i vidljivost Plus“ i metalik boju – treba dati 27.847,05 eura. Golf 1.5 eTSI DSG (150 KS) Style starta sa 36.002 eura, a Golf 1.5 eTSI DSG R-Line košta 36.218,12 eura. Karavanski Golf u Hrvatskoj starta s cijenom od 30.764,11 eura i to za Golf Variant 1.5 TSI Life (116 KS).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije