Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Zelenski otputovao u Harkiv; Rusija i Kina najavile proširenje zajedničkih vojnih vježbi

Kharkiv High-Rise Hit By Russian Airstrike - Ukraine
Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2024.
u 21:24

U invaziji koja traje već više od dvije godine Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe

*Volodimir Zelenski kaže da se situacija u Harkivskoj regiji, masovno pod napadom ruskih snaga, djelomično stabilizirala
*Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe

*Vladimir Putin nalazi se u Kini gdje se sastaje s predsjednikom Xi Jinpingom

 

GALERIJA Posljedice ruskog napada na ukrajinski Harkiv
Kharkiv High-Rise Hit By Russian Airstrike - Ukraine
1/8

Tijek događaja: 

21:00 Vrhovni zapovjednik NATO-a rekao je u četvrtak da ne vjeruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regiji oko Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine. General Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, rekao je kako je uvjeren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regiji.

Rusija je prošlog tjedna otvorila novu frontu u ukrajinskom ratu kada su male skupine visoko mobilnih jedinica brzo prešle granicu i ušle u regiju Harkiva, prisilivši Ukrajinu da požuri s trupama iz drugih područja. "Rusi nemaju broj potreban za strateški proboj", rekao je Cavoli na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu nakon sastanka vojnih zapovjednika iz cijelog transatlantskog saveza.

"Što je još važnije, oni nemaju vještinu i sposobnost da to učine, da djeluju na razini potrebnoj za iskorištavanje bilo kakvog proboja u stratešku prednost", dodao je. "Imaju sposobnost ostvariti lokalni napredak i učinili su nešto od toga. Također su napravili neke lokalne gubitke." Nije dao nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila na tom području.

Admiral Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, rekao je na tiskovnoj konferenciji da uskoro očekuje "ozbiljna poboljšanja" u količini streljiva koju će ukrajinske snage dobiti. Ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe ponekad u omjeru 10 prema jedan, tvrde dužnosnici. Nedostatak streljiva u Ukrajini djelomično je rezultat višemjesečnog kašnjenja u dobivanju velikog paketa vojne pomoći za Ukrajinu preko američkog Kongresa.

Cavoli je rekao da ukrajinski saveznici sada isporučuju "ogromne količine" streljiva i sustava protuzračne obrane kratkog dometa te "značajne količine" oklopnih vozila koja će pomoći u borbi protiv napredovanja kod Harkiva. "U vrlo sam bliskom kontaktu s našim ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će oni održati liniju", rekao je.


12:40 - Rusija i Kina objavile su zajedničku izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost zbog povećanih rizika koji proizlaze iz zaoštravanja odnosa između nuklearnih sila. U nuklearnom ratu ne može biti pobjednika, citirali su ruski državni mediji izjavu. Rusija i Kina protive se dugotrajnom sukobu u Ukrajini i moguće je da bi on mogao prijeći u nekontroliranu fazu, upozorava se u priopćenju.

Moskva i Peking dodatno će produbiti povjerenje i suradnju na vojnom polju, navodi se u priopćenju i dodaje da će proširiti opseg zajedničkih vojnih vježbi. Kina je rekla da podupire napore ruske strane da osigura suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi Sky News.

U međuvremenu, Volodimir Zelenski otputovao je u Harkiv. Situaciju je opisao kao izuzetno tešku, no općenito pod kontrolom. Dodao je i kako je imao sastanak s vojskom. 


11:12 - Ukrajinska vojska kaže da je prisilila ruske trupe da smanje tempo svoje ofenzive u regiji Harkiv. Borbe se nastavljaju u gradu Vovčansk, ali situacija je pod kontrolom, rečeno je, piše Sky News


VEZANI ČLANCI:


08:23 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu je Kini gdje ga je jučer po dolasku uz pune vojne počasti dočekao Xi Jinping. Kineski predsjednik čestitao je Putinu na izboru za peti mandat. 

Xi je rekao da dvije zemlje unapređuju svoje odnose kao "dobri susjedi, dobri prijatelji, dobri partneri", prenosi Sky News.


08:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se situacija u Harkivskoj regiji na istoku Ukrajine, masovno pod napadom ruskih snaga, djelomično stabilizirala. "Okupator koji je napao Harkivsku regiju bit će uništen svim raspoloživim sredstvima“, rekao je Zelenski u večernjoj videoporuci u Kijevu emitiranoj u srijedu.

"Topništvo, bespilotne letjelice i naše pješaštvo djeluju prilično precizno“, dodao je. Situacija u Harkivskoj regiji izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka posljednjih tjedana. Ukrajinski Glavni stožer opisao je borbe kao intenzivne. Sad i zapadni vojni stručnjaci primjećuju usporavanje ruskih napada.

U svojoj videoporuci rekao je da se obrambene aktivnosti kijevskih trupa nastavljaju, posebice u gradu Vovčansku blizu ruske granice. Kaže da se u isto vrijeme oružane snage također usredotočuju na druge sektore, uključujući grad Kupjansk u Harkivskoj regiji i oko grada Pokrovsk u Doneckoj regiji. Ukrajinski predsjednik još je jednom naglasio da Ukrajina mora biti opremljena svim mogućim sredstvima za odbijanje neprijatelja.

U invaziji koja traje već više od dvije godine Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe. Zauzimanje Vovčanska u Harkivskoj regiji, 5 km od granice, bio bi najveći dobitak Rusije otkako je u petak pokrenula napad na regiju, čime je otvorila novu frontu invazije. Napad drži ukrajinske snage, koje također drže 1000 km dugu crtu bojišnice na istoku i jugu izvan ravnoteže uoči "velike ruske ofenzive“, kako ju je Zelenski nazvao. Moskva već mjesecima polako osvaja teren na istoku.

"Situacija je izuzetno teška. Neprijatelj zauzima položaje na ulicama grada Vovčanska“, rekao je na Facebooku Oleksij Harkivskij, načelnik policije Vovčanska. Dmitro Lazutkin, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je da su "neke“ ruske pješačke skupine ušle u grad. Ukrajinske snage kasnije su ih uspjele "djelomično“ potisnuti, rekao je glavni stožer, ali su "obrambene akcije“ bjesnile na sjevernim i sjeverozapadnim rubovima grada.

U kasnonoćnom izvješću koje je izdao ukrajinski Glavni stožer navodi se da su ukrajinske trupe odbile četiri ruska napada duž granice, iako su borbe bjesnile u blizini niza sela. Snage su "nastavile s izvođenjem stabilizacijskih poteza“ u blizini Vovčanska. U izvješću se navodi da je teška borba natjerala vojsku da premjesti neke trupe u blizini Kupjanska na jugoistok, područje na kojem su se posljednjih mjeseci vodile teške borbe.

Komentara 12

Avatar pendreck
pendreck
10:06 16.05.2024.

Sojgu i njegova kleotomanska banda je otpušten...otkriveno je koliko je milijarde on i njegi izvukli. Prigozin je bio bijesan na njega ..a uskoro sojgu bude kos prigozina

MO
MOSAD
13:54 16.05.2024.

Niti jedan rat nije posten ni pravedan pa tako ni ovaj.Rusi su prevarili ukrajince i zapad obecanjem ako ukrajinci predaju atomsko oruzje kako nikada nece nauditi ,a kamo li napasti,ukrajinu.Rus su kao i srbi oci laži.Njihova je povjest LAŽ,njihova je politika LAŽ, njihova su obećanja LAŽ.Čim zinu oni LAŽU!Naoruzati i dozvoliti Ukrajincima da na svaku bombu koja padne na Kijev isti broj padne na Moskvu.Rat gotov za 15 dana!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:02 17.05.2024.

Ruski časopis Ministarstva obrane "Vojna misao" objavio je članak Igora Kostjukova, šefa Glavne uprave Generalštaba ruske vojske o oružju koje je od početka trodnevne operacije stiglo Ukrajincima prema ruskim podacima. Zapad je isporučio Ukrajini 800 tenkova, 30.000 dronova, 300.000 letjelica svih vrsta bez ljudske posade, 270 višecjevnih raketnih sustava zemlja-zemlja, 130 helikoptera i aviona, 1500 artiljerijskih oruđa, 250 sustava protuzračne obrane, 7700 ručnih protuzračnih oružja (MANPAD), 290.000 protutenkovskih oružja i oruđe. Ono što nije napisano u članku je broj tenkova, oklopnjaka, artiljerije i drugog oružja koje su ruske postrojbe u bijegu i panici ostavile na bojištu, a to je u prvoj godini rata bio glavni izvor oružja za Ukrajhinu. Ukrajina je u svojim vojnim tvornicama i uništenu opremu koristila za dijelove ili je reparirala, popravljala i vraćala u uporabu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije