Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKLJUČILI SE VEĆINI

Šest zemalja prihvatilo: Hrvatska odbila poziv na inauguraciju Putina

Inauguration of Russian President Vladimir Putin in Moscow
Foto: Alexey Maishev/REUTERS
1/12
07.05.2024.
u 12:00

Pozivnica za današnju ceremoniju bila je adresirana na razinu hrvatskog veleposlanika u toj državi, Tomislava Cara, no odlučeno je da ne ide, kao što ne ide i velika većina europskih država

Hrvatska je dobila poziv da bude nazočna na inauguraciji ponovno izabranog ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ga je odbila. Pozivnica za današnju ceremoniju bila je adresirana na razinu hrvatskog veleposlanika u toj državi, Tomislava Cara, no odlučeno je da ne ide, kao što ne ide i velika većina europskih država. Iznimka su Francuska, Grčka, Cipar, Malta, Mađarska i Slovačka. Belgija je prvotno potvrdila dolazak, no onda je u posljednji tren promijenila mišljenje. Također, EU neće poslati ni svog predstavnika u toj državi, što odražava stav većine država članica. Na ceremoniji neće biti ni predstavnici SAD-a niti Kanade.

Neke europske države, Estonija, Latvija i Litva, već su ranije potpuno opozvale svoje veleposlanike iz Rusije, dok je Njemačka to učinila u ponedjeljak na period od tjedan dana kao prosvjed zbog ruskih kibernetičkih napada. Putinov pomoćnik rekao je da su sve države, uključujući i one, kako je rekao, neprijateljske, dobile poziv za inauguraciju, barem na razini veleposlanika.

Inauguration of Russian President Vladimir Putin in Moscow
1/12

I u ovakvim odnosima, gotovo sve države, s nekoliko iznimaka, cijelo su vrijeme zadržale najviše diplomatske predstavnike u Rusiji, isto kao što su ruski veleposlanici još uvijek u zapadnim državama. U velikoj diplomatskoj akciji, nakon početka napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., europske su države protjerale veliki broj ruskih diplomata, no veleposlanike nisu dirali.

U odgovoru na to, Rusije je učinila isto. Tada je, primjerice iz Hrvatske protjerano 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, s tim da su ovdje ostali veleposlanik Andrej Nesterenko i ruski vojni izaslanik. Hrvatska se u toj računici odlučila, kao i Slovenija, da izjednači broj ruskih diplomata u Hrvatskoj s brojem hrvatskih diplomata u Rusiji, gdje je hrvatska misija ionako bila malobrojna.

POVEZANI ČLANCI:

Odgovor Rusije je stigao tako što je Moskva protjerala petero hrvatskih diplomata, ali ne i veleposlanika i vojnog izaslanika. Inače, u diplomaciji je protjerivanje veleposlanika krajnji čin neprijateljstva. Bez obzira na situaciju, nastoji se zadržati glavni čovjek veleposlanstva kako bi linije komunikacije, ma koliko odnosi bili loši, ipak bile otvorene.

 

Komentara 120

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
12:36 07.05.2024.

bila bi sramota poslati izaslanika na inauguraciju osobe koja je pobijedila na lažiranim izborima i koju traži Haški sud zbog ratnih zločina!

Königsberg
12:44 07.05.2024.

putin će biti u povijest upisan crveno-crnim slovima kao i njegov idol otprije 80-ak godina

Avatar zapadna turska
zapadna turska
12:40 07.05.2024.

smiješno mali broj državnika na putinovom ustoličenju nakon lažiranih izbora jasno govori što svijet misli o njemu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije